Varför snarkar man?

Nästan hälften av alla vuxna i Sverige snarkar. Vissa snarkar regelbundet, andra tillfälligt. Vissa snarkar så att partnern måste flytta ut från sovrummet, andra mer hanterligt. Men vad beror snarkning på och när behöver man söka hjälp för det?

En snarkning uppstår i näsa eller svalg. När vi sover slappnar kroppens muskler av, även de i halsen. Svalget blir då trängre och den del som kallas mjuka gommen börjar vibrera av luftflödet, vilket hos vissa människor resulterar i ett snarkande ljud.

Olika orsaker bakom

De som snarkar regelbundet kan oftast spåra snarkljudet till en specifik, ofta fysisk, orsak som trångt svalg, stora halsmandlar eller övervikt. Medan de som snarkar oregelbundet kan se tillfälliga orsaker som stress, alkoholintag, förkylning eller avslappnande medicinering bakom snarkandet. Rökare snarkar oftare än icke-rökare och trots att det är fler män än kvinnor som snarkar så kan man se en ökning bland kvinnor efter klimakteriet.

Kan leda till besvär

Förutom att snarkning orsakar ljud, gör den också att sömnen blir ytligare. Själva snarkningen i sig är inte farlig, problemet är att det gör dig tröttare om dagarna. Och långvarig sömnbrist kan i sin tur leda till koncentrationssvårigheter och sjukdomar. Dessutom skapas en ond cirkel, då sömnbrist ofta leder till att man snarkar mer, även när du tar sömntabletter. Ett annat problem som en viss sorts snarkning kan leda till är sömnapné – en sorts andningsuppehåll – som i längden kan öka risken för både högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

Ta itu med problemet

Har du regelbundna problem med snarkning, eller en partner som snarkar, och detta påverkar hur ni mår på dagarna bör den som snarkar göra en utredning för att på bästa sätt minska snarkningen. Det finns en hel del man kan göra själv som att gå ner i vikt, ändra sovställning eller sluta röka. Vill man gå till botten av problemet så kan man vända sig till sin vårdcentral och göra en sömnutredning.

Läs gärna även våra 5 tips för att snarka mindre.