Fri frakt över 1000:- inom Sverige

Snarkkragen fick Christer att sluta snarka

– hon fick nattsömnen åter efter 40 år

Marianne Wallin, 65, tröttnade på att ständigt få störd nattsömn på grund av makens höga snarkningar. Hon konstruerade en krage av föremål i hemmet och rådde bot på problemet.

Marianne och hennes man Christer är deltidspensionärer som har levt ihop sedan tonåren. Med åren har Christers högljudda snarkningar blivit värre och värre. Snarkningarna gjorde att Marianne aldrig fick sova en hel natt utan att bli väckt en eller flera gånger. Oftast slutade det med att hon fick gå och lägga sig på soffan i vardagsrummet. Även gäster på besök blev störda och bankningar i hotellväggen var inget ovanligt när Christer sov på hotell, och problemet med sömn var extra stort när paret sov i sin husbil. Marianne tyckte att det till slut blev ohållbart.

– Det var ett jätteproblem. Du anar inte. Jag fick ställa ultimatum till Christer att vi skulle göra någonting åt saken. Vi provade snarkplåster, nosring, sprej och allt möjligt. Men ingenting hjälpte, han fortsatte snarka.

Åren gick utan att de kom till en lösning och de började få slut på alternativ. Det som de inte hade prövat var en bettskena.

– Jag tyckte synd om Christer om han skulle behöva sova med en sådan. De håller fast käken i en fast position och är inte så bekväma. Så problemet kvarstod, snarkningarna fortsatte.

Nöden är uppfinningarnas moder

Efter att ha legat sömnlös bredvid Christer i många nätter kom Marianne fram till en slutsats om vad det var som orsakade snarkningarna.

– Jag hade studerat Christer i flera år och insåg att det var när han hamnade på rygg och hakan åkte ner mot bröstet som det satte i gång. Jag testade på mig själv, det gick inte att snarka med munnen stängd.

Mariannes tanke var att stoppa snarkningarna genom att hindra att munnen öppnades. Det skulle samtidigt vara skonsamt för Christer. Hon tog en tvättboll, som är tänkt för att ha flytande tvättmedel i vid tvätt, och satte ett mjukt resårband på. Tvättbollen var konstruerad med ett hål så att hon kunde vända öppningen mot struphuvudet för att det skulle vara så bekvämt som möjligt.

Mariannes uppfinning fungerade direkt! Tvättbollen var precis lagom stor. Marianne fick sova en hel natt ostörd för första gången på många år. Även Christer var förtjust, efter ett par nätters användning kände han sig piggare och mer utvilad än på länge och muntorrheten han lidit av försvann.

Från hemmabygge till produkt

Marianne och Christer pratade med vänner och bekanta och fick höra att det var fler som hade problem med snarkningar. Marianne ville gärna hjälpa fler och tog kontakt med NyföretagarCentrum i Lund. Via dem fick hon kontakt med en industridesigner som hjälpte henne att utveckla sin uppfinning. Av Almi företagspartner fick Marianne 50 000 i bidrag för utvecklingskostnader.

– Vi jobbade med materialet på både boll och band. Bollen måste vara lagom mjuk för att vara bekväm att bära. Själva bandet skulle vara av ett material som andades och var lätt att tvätta. Vi tillverkade 50 exemplar och så delade jag ut dem till mina vänner med snarkproblem. Alla utom en slutade snarka och de var mycket nöjda!

Snarkkragen SleepTight

Snarkkragen som Marianne uppfann för tio år sedan av föremål hon hittade i hemmet, fick namnet snarkkragen SleepTight. Den har sålt i tusentals exemplar idag. Tillverkningen av bollen sker i Sverige och själva kragen tillverkas i Europa/Sverige innan de monteras ihop för transport till andra snarkare.

Marianne hör till en ovanlig kategori av uppfinnare som kvinna i ålder 60 plus. Att hitta lösningar är dock något hon gjort förr, både privat och som lärare.

– Jag är rätt så kreativ och löser gärna lite småproblem i vardagen. Det är också den delen som jag tycker är roligast! Affärsdelen får andra jobba med. Men jag tycker det är väldigt glädjande att jag har hjälpt fler till bättre nattsömn utan att de behöver betala tusentals kronor!

SleepTights snarkkrage har EU-patent och Marianne står som uppfinnare. Christer använder fortfarande snarkkragen varje dag.

– Efter godnattpuss tar han på sig sin krage. Han sover aldrig utan den längre. Skulle han bli tvungen om han har glömt den någonstans kommer snarkningarna tillbaka direkt.

Marianne är stolt, nöjd och glad över när hon tänker på sin karriär som uppfinnare och alla som har blivit hjälpta tack vare hennes förmåga att lösa problem på ett enkelt sätt. Hon avslutar:

– Jag är egentligen väldigt nöjd med att ha en man som inte snarkar längre!

”Nu har jag patent på snarkkragen och det är inte så illa. Då är man nästan diplomerad uppfinnare! Men det bästa är att få sova hela natten utan att bli väckt.”

Marianne med snarkkragen som idag har sålts i tusentals exemplar.

Marianne och Christer semestrar ofta i sin husbil. I husbilen blev snarkningarna ett extra stort problem. Efter Mariannes uppfinning kan hon sova gott igen.